D-Library Repositry

//uquui/

Reports Community

Annual Report Collection

 2016-05-24

 تقييم تجربة الوجبات التايلاندية مسبقة الطبخ والمجمدة المقدمة في موسم حج 1435ھ

 خير, سيف الدين عبد الرحيم محمد


//uquui/handle/20.500.12248/131660
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorخير, سيف الدين عبد الرحيم محمد
dc.contributor.authorمشاط, بسام حسين
dc.date.accessioned2021-11-08T15:18:11Z-
dc.date.available2021-11-08T15:18:11Z-
dc.date.issued2016-05-24
dc.identifier.urihttp://dorar.uqu.edu.sa//uquui/handle/20.500.12248/131660-
dc.description:Conclusions and recommendations Recent years have seen tremendous advances in food technology, including improvements in industrial process, food safety monitoring techniques and nutritional quality. Among these efforts is food freezing technology which contributed to the welfare of human. It can be concluded that the experiment of serving precooked Thai meals in Mina camps was very successful: ease of preparation, safety monitoring, nutritional value and pilgrims' acceptance were fair enough to recommend the experiment to be applied in the future hajj seasons and to apply the experience in other Asian nationalities.en_US
dc.description.abstractيتم حفظ الأطعمة لحمايتها من التلوث والتغيرات الفيزيائية والكيميائية والبيولوجية. ومن الطرق المهمة في حفظ الأغذية هي طريقة التجميد التي تحفظ الطعام لفترات طويلة لأنها تمنع نمو الكائنات الحية الدقيقة التي تسبب تلفا في المواد الغذائية وتتسبب في نقل الامراض عن طريق الأغذية. استفاد مصنعو الوجبات التايلاندية الجاهزة من طريقة الحفظ بالتجميد. وقد أضافوا لهذه الطريقة قيمة عملية وعالية هي الطبخ. ويتميز الطعام المحفوظ بالتجميد بعد الطبخ بخاصية فريدة وهي سرعة ونظافة التحضير. في مو سم حج 1435 ھ تم تقديم وجبة مجمدة مطبوخة للحجاج التايلانديين بمشعر منى. يتم تسخين الوجبة بحمام مائي إلى درجة الغليان ثم تقدم مع الأرز. تمت خدمة ما يزيد عن أحد عشر ألف حاج بثلاثة مخيمات. يهدف البحث إلى دراسة درجة حرارة الوجبة خلال المراحل المختلفة (الاستلام والتخزين، الطبخ، التعبئة التقديم)، التقييم الحسي لتحديد مدى قبول الحجاج التايلانديين للوجبات المقدمة لهم، ومناقشة مزايا وعيوب التجربة. تمت المتابعة الصحية وإجراءات سلامة ال غذاء بمعدل ثلاث متابعات للوجبة الواحدة مشتملة على مرحلة الإعداد، الطبخ، التعبئة والتقديم. تمت دراسة درجات الحرارة للوجبة في مراحلها المختلفة. كما تم استبيان الحجاج حسياُ لمعرفة مدى قبولهم للطعم والنكهة والقوام والقبول العام ودرجة حرارة الطعام المقدم. كما تم رصد ايجابيات وسلبيات التجربة. توصلت الدراسة إلى إن الوجبة المجمدة سهلة التحضير وآمنة ونظيفة وتقل احتمالات التلوث فيها بصورة ملحوظة، كما إنها وجدت قبولاً من الحجاج التايلانديين على مستوى النكهة والطعم والقوام والقبول العام بنسب تتراوح بين 82 و 94 % من جملة الحجاج الذين تم استبيانهم، وسجلت بعض الجوانب السلبية في الوجبة إذ أن بعض مكوناتها لا تتماشى مع الذوق التايلاندي، بالإضافة إلى التشابه بين العبوات إذ انه من الصعوبة الفرز بين المأكولات البحرية والخضروات مثلا. Food is preserved against contamination, physical, chemical and biological changes. Freezing is one of the preserving methods that inhibits the growth of microorganisms which cause spoilage and food borne illness. Thai meal Manufacturers used freezing method to preserve cooked meals presented to Thai pilgrims during Hajj season 1435 in Mina camps. The meal is heated in water bath and then served with rice. Food safety follow-up at a rate of three rebounds per meal was conducted: the preparation, cooking, packaging and presentation. Temperature study was done for the meal in its various stages. A random panel test was conducted to evaluate the taste, flavor, texture and overall acceptability of food provided and the degree of meal temperature. The study found that the frozen meal is easy to prepare, safe, clean and less likely to be contaminated. The meal was found to have good acceptance flavor, taste, texture and overall acceptability ranged between 82 and 94% of the total pilgrims who were surveyed. Some of the negative aspects of the meal taste were noticed among them: some components are not in line with the Thai taste,additionally it was difficult to differentiate between recipes due to the small fonts on carton Pack. The study came up with some recommendations that will develop and bridge the gaps that accompanied the experience.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherمعهد خادم الحرمين الشريفين لأبحاث الحج والعمرة - جامعة أم القرىen_US
dc.relation.ispartofseriesأبحاث الملتقى العلمي 16;3
dc.subjectالسلامة الغذائيةen_US
dc.subjectسنة 1435هـen_US
dc.titleتقييم تجربة الوجبات التايلاندية مسبقة الطبخ والمجمدة المقدمة في موسم حج 1435ھen_US
dc.title.alternativeEvaluation of Thai Precooked Frozen Meals Presented at Hajj Season 1435 Hen_US
dc.typeArticleen_US
local.sitehajj2021en_US
Appears in Collections :2- المحور الثاني الدراسات البيئية والصحية

Files in This Item :
File Description SizeFormat 
الملتقى العلمي 16-234-235.pdfبحث - تقييم تجربة الوجبات التايلاندية مسبقة الطبخ317.05 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
الملتقى العلمي 16 - إنجليزي-42-48.pdfالبحث باللغة الإنجليزية414.4 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open

Comments (0)



Items in D-Library are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.